Nuukuusviikko 2015

Vähemmän kulutusta - enemmän elämää


Nuukuusviikkoa, jokakeväistä järkevän kulutuksen teemaviikkoa, vietetään 13.-19.4.2015.


Suomen yhdistysrekisterissä on noin 130 000 yhdistystä, joissa on arvioiden mukaan yli 15 miljoonaa jäsentä. Tapahtumia ja vapaa-ajan toimintaa järjestävät myös esimerkiksi koulut ja päiväkodit, seurakunnat sekä lukuisat vapaamuotoiset yhteisöt ja kaveriporukat. Toimijoilla onkin merkittäviä mahdollisuuksia tehdä ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä valintoja sekä samalla ottaa kantaa ihmisten ja ympäristön kannalta paremman tulevaisuuden puolesta.

Esimerkiksi tekemällä harkittuja hankintoja, liikkumalla kimppakyydein ja julkisilla sekä välttämällä jätteiden syntymistä järjestöt säästävät sekä ympäristöä että rahaa. Kestävän kehityksen edistäminen on myös hauskaa yhdessä tekemistä.

Materiaalit sekä käytännön vinkkejä on koottu Nuukuusviikon nettisivuille. Kestävää järjestötoimintaa tukee Keke mukaan kuvioihin -opas sekä Kestävän toiminnan tarkastuslista.

Suomi kuuluu kärkimaiden joukkoon luonnonvarojen kulutuksessa henkilöä kohden. Suurin osa suomalaisesta kulutuksesta tulee asumisesta, liikkumisesta ja ruuasta. Yksittäisistä kulutuksen osa-alueista esim. mökkeily, asuntokohtaiset saunat, asumisen väljyys, lihan syöminen ja autoilu ovat kaikki kasvaneet paljon 1970-luvulta nykypäivään. Kulutuksen kohtuullistaminen on aiheena erittäin ajankohtainen. Suomalaisen kulttuurin kannalta keskeistä on se, miten turvataan tulevaisuudessa suomalaisille tärkeät arjen ja vapaa-ajan toiminnot kestävällä tavalla. 

Nuukuusviikolla (2.–8.5.) tarkastellaan sellaisia ekologisia elämäntapoja, joilla tavalliset ihmiset ovat tehneet elämisestään ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpää sekä rohkaistaan suomalaisia toteuttamaan niitä. Vähän kuluttavat, ekologisesti kestävät elämäntavat ovat hyvin arkipäiväisiä ja jokaisen ulottuvilla. Käsite ”ekologisuus” ymmärretään usein vain oikeiden kulutusvalintojen tekemisenä ja vaikkapa viimeisimmän tekniikan hankkimisena, jotta luonnonvaroja säästyisi. Näin kulutamme edelleen usein aivan turhaan luonnonvaroja eikä elämämme mielekkyys lisäänny tai kestämättömät talousrakenteet muutu.Meidän kannattaa miettiä, miksi pitäisi jatkuvasti nostaa varustetasoa, jos se ei edes paranna elämänlaatua! Ulkokohtainen elintason nostaminen voikin viedä huomiota hyvinvoinnin ja perustarpeidemme kannalta merkittäviltä asioilta.

Ekologiset elämänvalinnat vähentävät luonnonvarojen kulutusta asumisessa, ruuanhankinnassa, liikkumisessa ja työnteon järjestämisessä.

Nuukuusviikon tarkoituksena on rohkaista suomalaisia vähentämään henkilökohtaista luonnonvarojen kulutusta. Teemaviikolla esiteltävistä elämäntaparatkaisuista voi ottaa vinkkejä omaan arkeen asumisratkaisujen, ruuan hankinnan, liikkumisvalintojen ja työhön käytetyn ajan puitteissa. Asioiden tärkeysjärjestystä on hyvä pysähtyä miettimään. Suomessakin on mahdollista elää vähän kuluttavaa, mutta elämyksellistä arkea!

Tämän päivän valinnoillasi on merkitystä itsellesi, läheisillesi ja ympäristölle – myös tulevaisuuden kannalta.

Viestimme on, että ekologisesti kestävät elämäntavat eivät välttämättä vaadi luopumaan sellaisesta, joka olisi yksilölle elintärkeää.

Pitkän tähtäimen ekovinkki :

Muista, että elämän tärkeimmät asiat eivät vaadi juurikaan luonnonvarojen kulutusta. Anna aikaa ja yhdessäoloa.Ruuan hankinta

Lihan tuotantoketju aiheuttaa viidenneksen (vähintään 18 prosenttia) kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Keskivertosuomalaisen päivittäinen lihankulutus, 200 grammaa lihaa vastaa noin 39 prosenttia suomalaisen keskivertokuluttajan päivittäisen ravinnon aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä - liha tuottaa YK:n arvion mukaan enemmän päästöjä kuin koko maapallon liikenne yhteensä.

- >Vähennä lihansyöntiä!

Jo muutamalla kasvisruokapäivällä viikossa on merkittävä vaikutus luonnonvarojen kulutukseesi. Suosithan kaupassa paikallisten tuottajien valmistamia tuotteita sekä luomua ja reilun kaupan tuotteita. Siis aamulla reilun kaupan kahvia/teetä ja luomupuuroa/ lähileipomon valmistamaa leipää (ellei itse valmistettua..).

Ja luontomme on todellinen aarreaitta! Se tarjoaa monenlaista syötävää: villivihanneksia, marjoja, sieniä ja yrttejä. Unohtamatta metsän riistaa ja veden viljaakaan. Parhaimmillaan luonnonkasvit täydentävät jokapäiväistä ruokavaliotamme ja niiden keräily on virkistävää hyötyliikuntaa.

Keväällä luonto herää: lehtipuiden silmut aukeavat ja mahla alkaa virrata. Kevät on parhainta villivihannesaikaa. Nokkonen on erinomainen ravintokasvi. Siinä on runsaasti C-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia sekä mm. karoteeneja on kohtalaisen paljon. Nokkosesta saadaan myös amiineja ja flavonoideja sekä juuresta lignaaneja, parkkiaineita ja erilaisia steroideja. Siemenet puolestaan sisältävät E-vitamiineja ja linolihappoa.

Kanankaalin lehtiruusukkeista ja vuohenputken mureista lehdistä saat kevään ensimmäisen salaatin.

* Kahvinkeittimen suodatinosasta saa hyvän apuvälineen idätykseen. Näin idätys helpottuu, ei tarvitse sähläillä harsojen kanssa kun vesi valuu itsekseen suodatinosan läpi.

* Hyödynnä jälkilämpö : Uuni kannattaa jättää jälkilämmölle ruuanlaiton loppuvaiheessa (viimeiset 5-10 min). Ei mene sähkö hukkaan. Säästä sähköä ruunlaitossa : Syö paljon elävää ravintoa eli kasviksia raakana. Näin et tarvitse sähköä ruuanlaittoon, ja kasvisten vitamiinitkin säilyvät paremmin.

* Litran jogurttipurkin pohjalle jää usein jogurttia, jota ei saa purkista ulos. Purkin voi onneksi halkaista kahtia ja jämät syödä suoraan purkin pohjalta. Puolikas purkki on myös kokonaista helpompi pestä kierrätyskelpoiseksi.

* Tyhjää margariinirasiaa pystyy hyödyntämään monella tavalla. Rasia on esimerkiksi kätevä monenlaisessa säilytyksessä ja pakastuksessa, ei siis tarvitse ostaa kaupasta erikseen muovisia pakastusrasioita. Ja rasiat voi koristella oman mielensä mukaan niin ei tarvitse katsella jääkaappia, joka on täynnä samanlaisia margariinirasioita. Rasiat toimivat myös oivana astiastona piknikillä. Samassa pakkauksessa on niin soppa-astia kuin voileipälautanen (kansi)!

* Vanhoista lakanoista saa hyviä kestonenäliinoja kestonenäliinoja. Pehmeämpää ja nenäystävällisempää kuin kertakäyttönenäliinat.


Asuminen

Saitko eilen sähkölaskun, älä huoli!

·    Vaihda tuulisähköön. Laske asuntosi lämpötilaa kaksi astetta. Mikäli olet parisuhdeihmisiä, voit säästää lämmityksessä nukkumalla kahdestaan.

·    Vaatteita ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen, sillä ne kuluvat pyykissä ja pesu kuluttaa toki myös vettä ja energiaa. Pese vain oikeasti likaiset vaatteet. Välillä tahrojen poistaminen riittää, ja usein tuulettamallakin voi saada vaatteille jatkoaikaa. Jotkut materiaalit, kuten villa puhdistavat jopa itse itseään kun niitä tuulettaa.

·    Laula muualla kuin suihkussa: Kun menet suihkuun, ei kannata alkaa laulamaan pitkiä ooppera-aarioita. Valitsemalla lyhyemmän lurituksen säästät vettä. Jos taas pidät oopperasta tosi paljon, kokeile kylmää vettä. Saatat löytää sisäisen sopraanosi.

·    Huonekasvien onneksi: Jos huonekasvisi nuupahtelevat, kasteleminen saattaa auttaa. Kasteluvedeksi kelpaa esimerkiksi pottujen keittovesi, joka muuten tulee hulautettua pois. Vesi kannattaa jäähdyttää ensin, muuten kasvisi nuokkuvat entistä hurjemmin. Myös kartonkipakkausten huuhtelemisessa käytetty vesi sopii kasteluvedeksi, jos pakkaus ei ole ollut kovin möhnäinen.

Tavaran valmistuksen luonnonvarojen kulutus on kuluttajalle näkymätöntä. Tarvitsetko tavaraa todella?

 ·    Oletko jouluihmisiä? Tuntuuko, että joulun jälkeen käsillä on valtavasti jouluun liittyvää paperikrääsään pois heitettäväksi? Säästä ainakin joulukortit. Kortit ja niissä olevat kuvat voit  hyödyntää valmistaessasi joulukortit seuraavaksi jouluksi.

 ·    Kahvipussien ohella myös vanhojen VHS-kasettien nauhoja voi hyödyntää; niistä voi kutoa ja virkata mattoja, puunkantokasseja ja pussukoita.

 ·    T-paidasta ekokassi : Leikkaa vanhasta t-paidasta hihat pois ja ompele neliöstä ekokassi. Loput paidasta voit hyödyntää pölyrätteinä.

 ·    Vaateliikkeen sijaan voit löytää uuden vaatteen kirpputorilta. Ja jos kaverin vaatteet näyttävät aina kivemmilta kuin omat vanhat -järjestäkää kaverien kanssa vaatteidenvaihtoiltoja! Tällöin voitte vaihdella keskenänne vaatteita sen sijaan että ostaisitte aina uusia. Osta vähemmän, mutta laadukkaampaa.       

 Kotkasta löytyy ainakin seuraavat kirpputorit:

 

Aarrearkku

Kapteeninkatu 14, Kotka

p. 05-2250705

Apen kippis

Laihontie 8, Kotka

p. 05-2608349

Fida lähetystori

Mariankatu 14, Kotka

p.05-218 2600

Pelastusarmeijan kirpputori

Keskuskatu 27, Kotka

p. 044 757 7955

Pennikirppis

Karhulantie 34, Karhula

p.05-2261104

Kierrätyskeskus Ekotalli

Tikankatu 5, Karhula

p. 05- 223 0390

 

Mikäli et mahdu enää vanhaan juhlapukuusi, voi viedä sen korjattavaksi ompelimolle, joita on Kotkassa ainakin:

 

* Ompelimo Kati

Linja-autoasema, Karhula

p. 05-262066

* Iitun Tilkku Tmi

Mariankatu 20, 48100 Kotka

p. 040 540 5859

* Ompelimo Niina Tuhkunen

Lehtikuusentie 15

p. 044-3544335

Ompelimo Gylden

Mariankatu 14C, Kotka

p. 044-6110745

* Ompelu- ja leikkuupalvelu Lean

Karhulantie 31, Karhula

p.050 5604781

* Ritvan Ompelimo

Kirkkokatu 12, Kotka

p. 050-3388032

Ompelimo Tii-Cii Design-

Keskuskatu 9,

p. 040 541 5439

Korttelikoti Alvariska

Harjukatu 2

Do-Did-Done- 

Valkamakatu 5,

p. 050 365 4978

Ompelimo Pönni Pirjo

Östringinkatu,

 P. 040 554 1153

 Siivouspäivä

Siivoa, älä osta uutta! Jos kotisi kaipaa sisustussuunnittelijaa, ei kannata ensimmäisenä suunnistaa mööpelifirmaan. Käy läpi kotisi tavarat, laita tarpeeton kiertoon, siivoa kunnolla ja vaihda vaikka huonekalujen järjestystä. Kotisi muuttuu taatusti viihtyisämmäksi. Jos vihaat siivoamista, suosi valaistuksessa kynttilöitä. Pehmeä valo säästää sähköä, ja häivyttää villakoirat nurkista. Kun tilanne menee mahdottomaksi, tartu imuriin.

Teollisuus on kirkkaasti suurin vaarallisen ja myrkyllisen kemiallisen saasteen lähde. Kuitenkin myös moni meistä lisää saastumista puhdistusaineiden valinnan, puutarhassa käyttämiemme kemikaalien ja energiankulutuksen kautta. Ympäristön suojelu ja säilyttäminen alkaa kotoasi. Alla muutamia reseptejä, jotka eivät vain säästää kukkaroasi, vaan ovat myös turvallisempia sinulle, läheisillesi ja ympäristölle.

·    Aito saippua:  sukupolvien ajan ihmiset pesivät vaatteensa, kotinsa ja itsensä puhtaalla, aidolla saippualla. Nykypäivänä se on monen vaihtoehtoisen siivouksen reseptin perusainesosa. Saippua hajoaa turvallisesti ja täydellisesti luonnossa ja se on myrkytöntä. Käytä saippuaa, johon ei ole lisätty keinotekoisia hajusteita, väriaineita tai muita lisäaineita. Jopa fosfaatiton biohajoava pyykinpesuaine saastuttaa vettä.

·    Etikka on mieto desinfiointiaine, joka puree rasvaan, puhdistaa lasia, poistaa hajuja ja poistaa kalkkeutumat, tahrat ja vahan.

·    Maissijauho on hajuton jauhe, joka on loistava mattojen puhdistaja ja rasvaisten tahrojen poistaja.

·    Eukalyptusöljy on hyvä desinfiointiaine ja hajuste. Sillä poistat tahroja kuten musteen ja rasvan ja se karkottaa joitakin hyönteisiä ja tepsii jopa ruosteeseen.

·    Sooda: pyykinpesun perusainesosa sooda puree rasvaan, poistaa tahroja, desinfioi ja pehmentää vettä. Soodaa ei saa käyttää alumiinille.

·    Leivinjauhe toimii hyvin hankausaineena vaihtoehtoisissa puhdistusaineissa. Leivinjauhe poistaa myös hajuja ja tahroja, kiillottaa sekä pehmentää pyykin.

 

Jos et pidä siivouksesta, voit kysyä siivouspalvelua seuraavilta:

Vanhusten siivousapu,

p. 040 5642040

Siivouspalvelu Tico ky,

p. 0400 750905

Siivouspalvelu Eijamo Ky,

p. 05-2231600

Siivousliike Marisal Oy,

p. 05-215670

Siivouspalvelu Sinivaara,

p. 0400 551060

Siivousliike Hel-Jo ay,

p. 050 5615740

Siivousliike Ritwax

p.5412857

Siivous- ja kodinhoito Leinonen,

p. 040 044 0754


Liikkuminen  

Yli puolet suomalaisten luonnonvarojen kulutuksesta syntyy liikkumisesta arjessa ja lomalla. Luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi lyhyillä matkoilla liikkumiseen on suositeltavaa käyttää omaa lihasvoimaa, mikä tarjoaa samalla hyötyliikuntaa. Myös julkisen liikenteen käyttö on kannatettavaa, mutta siihen turvautuminen voi olla hankalaa harvaan asutuilla alueilla. Tällaisessa tilanteessa yksin autolla matkustamisen vaihtoehtona toimii kimppakyyti. Useat kulkevat kimppa-autolla töihin, mutta myös pidempiin kimppamatkoihin tarjotaan mahdollisuuksia säännöllisesti esimerkiksi internetin kyytisivustoilla www.kyyti.net. Kotkan bussiaikataulut löytyvät osoitteesta: http://www.henriettamediat.fi/aikataulut/.

Keväällä voit kenties pyöräillä töihin, kauppaan. Lomalla voit välttää kaukomatkoja ja löytää lähikohteet. Ole mökillä kerralla pidempään

Rasvaa ketjuihin! Liikenteessä tulee joskus vastaan kitiseviä polkupyöriä. Tästä harmillisesta melusaasteesta pääsee eroon, kun pysäytät ajajan ja pyyhit huolella ajokin ketjut oikein kunnolla rasvatulla rätillä. Auton hiljentäminen on puolestaan hankalampaa, ja vaatii usein diplomaatin tai liikennekampanjoitsijan taitoja.

Polkupyöräsi voi korjauttaa seuraavissa polkupyöräkorjaamoissa:

* Koskenkorvan polkupyöräliike ky

Karhulantie 21, Karhula

p.05-261322

* Mopedi- ja Pyöräkorjaamo

V. Himanen

Seponkatu 3, Karhula

p. 05-261814

JK Pyörä

Allintie 10, Kotka

p.0400 409814

* Polkupyöräliike Jukka Salomaa

Heponimentie 12, Kotka

p. 050-5570197

Uuden kirjan tai levyn voit ostamisen sijaan lainata kirjastosta; joita on Kotkassa:

* Pääkirjasto

Kirkkokatu 24

p. 05-2344570

Tavastilan kirjasto

Tavastilantie 22

p. 05-285337

* Karhulan kirjasto

Sammonaukio 6, Karhula

p.05-2345427

Otsolan kirjasto

Ristinkalliontie 14

p. 05-2345429

Karhuvuoren kirjasto

Tarinatie 1

p. 05-2345421

Kirjastoauto Samuel

p. 040-7471846

Mikäli rakkaat kenkäsi kaipaavat korjausta, vie ne lähimmälle suutarille. Kotkassa on ainakin seuraavia suutareita:

Jalkinekorjaamo Remes

Keskuskatu 23, Kotka

p. 05-261977

Karhulan Jalkine

Mällinkatu 3, Karhula

p. 05-261784

Toivonen V.S Tmi jalkinekorjaamo

Kymenlaaksonkatu 18, Kotka

p. 05-212001

Suutari Ari Helin

Hakamäentie 1,

p. 0500 551 442
Reseptejä:

Nokkoskeksit

1,5 dl vettä

0,5 dl nokkosjauhetta

1 dl Kaurahiutaleita

0,5 dl Ruokaöljyä

1 dl Ruisjauhoja

1,25 dl Vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 rkl hunajaa

 

Sekoita nokkosjauhe ja kaurahiutaleet veteen, anna turvota hetki.

Lisää muut aineet, sekoita hyvin napakaksi taikinaksi.

Kaulitse ohueksi levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä tai leikkaa neliöiksi.

 Pistele haarukalla.

Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.


Nokkosfetapiiras

3 kpl voitaikinalevyjä
200 g fetajuustoa
150 g nokkosta tai pinaattia
200 g sipulikuutioita
2 rkl öljyä
2 dl kevytkermaa
3 munaa
mustapippuria, muskottia

Hauduta sipulikuutioita öljyssä paistinpannulla. Purista sulatetusta nokkosesta liika neste pois.

Voit käyttää myös pinaattia nokkosen sijasta. Valuta fetajuustokuutiot.

Vuoraa piirasvuoka voitaikinalevyillä. Levitä piiraspohjalle nokkoset tai pinaatti, kuullotetut sipulikuutiot ja fetajuustokuutiot. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kerma ja mausteet.

Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.


Keväinen pastakastike

7-8 dl tuoreita nokkosia

2 rkl öljyä

valkosipulin kynsiä

1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

1/2 dl vettä

1/2 dl kevytkermaa tai kasvirasvakermaa

1/2 tl suolaa

Mustapippuria, ruohosipulia ja persiljaa

 

Ryöppää nokkosia vedessä pari minuuttia. Valuta hyvin lävikössä käsin painellen.

Leikkele vähän pienemmiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää joukkoon valkosipulimurska, auringonkukansiemenet ja nokkoset. Anna muhia kannen alla viisi minuuttia.

Lisää tarpeen mukaan vettä, jos seos näyttää kuivuvan. Lisää lopuksi kevytkerma.

Mausta juuri ennen ruokailua suolalla, mustapippurilla ja vihreillä tuoreilla yrteillä maun mukaan. Tarjoa kierremakaronien kanssa.

 

Comments